Η ασθένεια COVID-19, που προκαλείται από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 χαρακτηρίστηκε ως «πανδημία» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ οι χώρες ανά τον κόσμο φαίνονται ανήμπορες ως προς την εφαρμογή αποτελεσματικών λύσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Η διασπορά του ιού ξεκίνησε από την Κίνα στα τέλη του 2019 και πλέον η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων σε πάρα πολλές χώρες (ιδιαίτερα της γηραιάς ηπείρου) εγείρει έντονες ανησυχίες στην παγκόσμια κοινότητα αναφορικά με τις συνέπειες που θα επιφέρει σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι ήδη ορατές παρατηρώντας τις αναταράξεις στα χρηματιστήρια και τη μεγάλη μείωση του διεθνούς εμπορίου.
Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, παρουσιάζεται επιτακτική η ανάγκη για τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν άμεσα στη νέα πραγματικότητα προκειμένου να βγουν αλώβητες από την κρίση. Η κύρια έμφαση πρέπει να δοθεί στη θέσπιση κατάλληλων μέτρων και την αναζήτηση καινοτόμων λύσεων έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης αλλά και η ταυτόχρονη ασφάλεια του προσωπικού.
Ήδη ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων έχει προβεί στην εφαρμογή τέτοιου είδους πρακτικών, όπως είναι η απομακρυσμένη εργασία, η τηλεκπαίδευση του προσωπικού και η χρήση λογισμικών και εργαλείων υποστήριξης συνεργασίας (collaboration tools).
Πηγή: U.S. Department of State
Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους προκειμένου να βγουν αλώβητες από την εποχή του κορονοϊού; Θα χρειαστεί να αλλάξουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο; Μήπως αυτή η περίοδος δύναται να αποτελέσει εφαλτήριο ενός νέου τρόπου σκέψης, δράσης και εργασίας στο χώρο τον επιχειρήσεων;
Μοιραστείτε την άποψή σας στα σχόλια.
Προσθήκη νέου σχολίου